از جبران کسری بودجه تا گرانی لبنیات
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامههای مهم کشور در گزارشهای اقتصادی امروز خود به موضوعات مختلفی اعم از راههای جبران کسری بودجه، احیای ونزوئلا، بازگشت سوخت مازوت به نیروگاهها، جایگزین تنگه هرمز، هوشمندسازی اخذ مالیات، ساماندهی بازار خودرو و قیمت جدید لبنیات پرداختهاند.
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «۵ سناریوی جبران کسری»، به بررسی راههای جبران کسری بودجه پرداخته و نوشته است: «وزیر اقتصاد اعلام کرد که کسری بودجه سال جاری به حدود ۸۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. برای جبران این کسری، پنج گزینه استقراض از بانک مرکزی، انتشار اوراق بدهی، استفاده از منابع صندوق توسعه ملی، کاهش هزینهها و افزایش درآمدها و اصلاح قیمت انرژی مطرح میشود.»
روزنامه شرق در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «احیای ونزوئلا» به نرخ تورم این کشور اشاره کرده و بیان دارد: «ونزوئلا در دو دهه اخیر با بحران اقتصادی شدیدی مواجه بود اما اخیرا نرخ تورم آن کاهش یافته و حتی از نرخ تورم ایران کمتر شده است. بانک مرکزی ونزوئلا اعلام کرده که نرخ تورم نقطه به نقطه در سپتامبر به ۲۵.۷۵ درصد رسیده، درحالیکه تورم نقطه به نقطه ایران در شهریورماه ۳۱.۲ درصد بوده است.»
«بازگشت سوخت مازوت به نیروگاهها» عنوان گزارش روزنامه اعتماد بود. این گزارش بیان کرده است: «با پایان تابستان و آغاز فصل سرما، نگرانیها درباره ناترازی شدید گاز و استفاده نیروگاههای برق از سوخت مایع مانند مازوت و گازوئیل افزایش یافته است. این موضوع باعث آلودگی هوای کلانشهرها در فصول سرد میشود، زیرا تولید برق بدون این سوختها امکانپذیر نیست. دلیل اصلی این وضعیت، وابستگی شدید تولید برق ایران به گاز طبیعی تلقی میشود، به طوری که سهم گاز در تولید برق از ۳۵ درصد در سال ۱۳۶۴ به حدود ۸۶ درصد در سال ۱۴۰۲ رسیده است.»
روزنامه هممیهن در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «تنگه را ببندیم نفت را چه کنیم؟» مدعی شد که خط لوله گوره-جاسک به عنوان مسیر جایگزین تنگه هرمز برای انتقال نفت، توان لازم را ندارد. در این گزارش آمده است: «اتحادیه اروپا سه شرکت هواپیمایی ایرانی ایرانایر، ماهانایر و ساها را به دلیل ادعای انتقال موشکها و پهپادهای ساخت ایران به روسیه تحریم کرده است. در واکنش به این تحریمها، حسین شریعتمداری، مدیرمسؤول روزنامه کیهان، پیشنهاد داده که ایران تنگه هرمز را به روی کشتیها و شناورهای اروپایی ببندد.»
روزنامه وطن امروز نیز در گزارش اقتصادی صفحه ۳ خود با عنوان «به حسابتان میرسند» از برنامه دولت برای هوشمندسازی اخذ مالیات و جلوگیری از فرار مالیاتی گزارش میدهد. این روزنامه نوشته است: «در روزهای اخیر، خبری با عنوان «دسترسی اداره مالیات به حسابهای شخصی مردم با دستور رئیس جمهور» در رسانهها و شبکههای اجتماعی بازتاب گستردهای داشت. هرچند این خبر به سرعت تکذیب شد اما گزارشها حاکی از آن بود که عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در جلسهای با حضور رئیس جمهور و رئیس سازمان امور مالیاتی کشور، به دنبال راهکارهایی برای جلوگیری از فرار مالیاتی است. این راهکارها ممکن بوده که شامل استفاده از اطلاعات برخط تراکنشهای بانکی برای شناسایی فراریان مالیاتی و حذف برخی یارانهبگیران باشد.»
«ضربالاجل ۶ ماهه برای ساماندهی خودرو» عنوان گزارش اقتصادی امروز روزنامه جوان بود. این گزارش بیان دارد: «پس از گذشت ۲.۵ سال از تصویب قانون ساماندهی صنعت خودرو و مجوز مجلس برای واردات خودروهای نو و کارکرده، تنها ۴۰ درصد از این قانون عملیاتی شده است. هدف اصلی این قانون واردات خودروهای اقتصادی برای اقشار متوسط بود اما به دلیل تاخیر در اجرا، واردات خودروهای دست دوم عملا متوقف شد و فقط تعداد محدودی خودروی لوکس وارد شد که به نفع اقشار مرفه بود. شیوه ثبتنام و فروش این خودروها نیز مورد انتقاد است؛ متقاضیان باید ۵۰۰ میلیون تومان واریز کنند بدون اینکه از برند یا قیمت خودرو اطلاعی داشته باشند.»
روزنامه جامجم نیز در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «لبنیات هر روز دورتر از سفره!» نوشته است: «گزارشها نشان میدهد که قیمت محصولات لبنی در ایران به طور چشمگیری افزایش یافته است، به طوری که برخی از اقلام با افزایش قیمت ۳۰ تا ۵۰ درصدی مواجه شدهاند، در حالی که افزایش رسمی اعلامشده حدود ۱۴ درصد بود. این مساله باعث نارضایتی شدید مصرفکنندگان شده است.»